Dla kogo?
Dotacja jest przeznaczona dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z sektora HoReCa, turystyki lub kultury, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% w porównaniu rocznym.
Cel
Celem inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć MŚP mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności, zwłaszcza w sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.
Kiedy?
- Start składania wniosków: 06.05.2024 r.
- Koniec przyjmowania wniosków: 05.06.2024 r.
Ile?
- Maksymalny poziom dofinansowania to 90%.
- Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych netto inwestycji to 600 000,00 zł, a minimalna kwota dotacji wynosi 50 000,00 zł.
- Maksymalna kwota dotacji to 540 000,00 zł.
- VAT nie jest kosztem kwalifikowalnym.
- Intensywność wsparcia na poszczególne komponenty realizowane w ramach przedsięwzięcia MŚP musi być jednakowa.
Na co?
Wsparcie obejmuje inwestycje w projektowanie i produkcję własnych towarów i usług, podnoszenie kwalifikacji pracowników oraz usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP.
Przykładowe wydatki:
- Klimatyzacja/wentylacja
- Fotowoltaika/pompy ciepła/magazyny energii
- Roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
- Stacje ładowania aut elektrycznych
Pamiętaj!
- Okres realizacji inwestycji nie może być dłuższy niż 12 miesięcy, a realizacja projektu nie może rozpocząć się wcześniej niż po dniu złożenia wniosku o dofinansowanie oraz zakończyć się nie później niż 31.01.2026 r.
- Wsparcie udzielane jest wyłącznie w formie refundacji (brak zaliczek).
- Wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek.
Podział regionalny wsparcia
- Region 1: Województwa: pomorskie, kujawsko-pomorskie, zachodniopomorskie
- Region 2: Województwa: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie
- Region 3: Województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie
- Region 4: Województwa: łódzkie, opolskie, śląskie
- Region 5: Województwa: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie
Dodatkowe informacje
- Wsparcie może być przyznane przedsiębiorstwom działającym w ramach wskazanych w regulaminie konkursu PKD oraz tym, które odnotowały spadek obrotów w latach 2020 lub 2021.
- Wnioskodawca musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyki lub kultury oraz potwierdzić działalność w tych sektorach na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r.
- Warunkiem uczestnictwa jest również spełnienie kryteriów wielkości przedsiębiorstwa (MŚP) oraz możliwość uzyskania pomocy de minimis (łączna wartość do 300 tys. euro w ciągu trzech ostatnich lat).
- Wnioskodawca może złożyć kolejny wniosek tylko w przypadku negatywnej oceny poprzedniego.